18 de novembre del 2012

Tràilers

En el cinema, un tràiler (de l'anglès trailer) és un avançament d'una pel·lícula encara no estrenada o acabada d'estrenar. El tràiler sol presentar escenes característiques del film, amb música de fons de la mateixa pel·lícula i, de vegades, amb una veu en off. 

El nom original en anglès prové del fet que, en  un principi, els trailers eren avançaments promocionals que es projectaven a les sales de cinema després de les pel·lícules, la qual cosa els convertia en un afegit (un tràiler o remolc). Amb el temps, i com que la gent solia marxar de les sales després dels films, aquests tràilers promocionals es van desplaçar a l’inici de les projeccions.

La durada d’un tràiler sol ser breu, de pocs minuts (entre 2 i 3 com a màxim), per bé que n'hi ha de molt breus (30 segons o menys) o de molt llargs (alguns superen els 4 o 5 minuts). 

El tràiler, amb el temps, s'ha convertit en un gènere en ell mateix i ha esdevingut un petit curtmetratge, un clip del film que vol promocionar, per bé que no sempre amb l'èxit esperat. N'hi ha de ben fets, que permeten a l'espectador fer-se una idea de la pel·lícula sense desvetllar-ne les incògnites; d'altres expliquen tant la pel·lícula que, un cop vist el tràiler, ja ho hem vist tot. També hi ha tràilers ben fets de pel·lícules dolentes i a l'inrevés, tràilers dolents que causen una mala impressió d'un film que, al capdavall, està molt bé. 

Ara fa uns deu anys es van començar a fer populars, com una estratègia de màrqueting, els tràilers de les campanyes publicitàries d'intriga, on s'avançaven unes poques imatges i uns diàlegs escadussers de certs films amb mesos d'antelació i, en alguns casos, abans d'acabar-ne el rodatge. I també en els últims anys s'han fet molt popularssobretot gràcies a Internet i als videojocs els tràilers falsos, que contenen escenes de pel·lícules que no existeixen i sobre els quals s'han arribat a fer fins i tot festivals, com el de Sitges (Teaserland)

La finalitat d'un tràiler fals és promocionar una pel·lícula no filmada per manca de diners (amb l'esperança que la popularitat del tràiler permeti produir-la en un futur), o bé fer un nou muntatge d'un film ja estrenat, o bé simular seqüeles de pel·lícules famoses, o bé crear un petit curt amb una intenció paròdica o d'homenatge.

Webs sobre tràilers
http://www.filmaffinity.com/es/trailers.php (tràilers en diverses llengües)
http://trailersencatala.com/ (tràilers en català)
http://www.elmulticine.com/trailers.php (tràilers en castellà)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada